2009. január 17., szombat

Pártok, kampányok

Ilyenek lennének a választási plakátok, ha a pártok betartanák az aktuális törvényt:



Ez az év húzós lesz, ez már egészen biztos. Kezdődött a ferencvárosi választásokkal, ahol 25% volt az első fordulón a részvételi arány, és nem kevés korrupciógyanús ügy övezte. Jómagam is ott szavazok, megyek hát, hiszen kellene képviselő. Aztán jönnek az Európai Parlementi (EP) választások a nyáron, így minden párt kampányba kezd.

Az újdonság az, hogy nem csak sima választási kampányba, hanem a párt- és kampányfinanszírozás tisztaságáért folytatott kampányba. Most már nem csak úgy általában (kommunikációs) programja egy pártnak a korrupció visszaszorítása, hanem azt mondják, szeretnék, ha az EP választások kampánya tiszta lenne.

Én nagyon drukkolok, hogy ez sikerüljön! Gyorsan le is írom, minimum mi kellene ehhez: a pártok bevételeiket kapják magánszemélyektől és az államtól; egy kampány alatt legyen reális a költési limit (2006-ban a két nagy párt a törvényben előírt legalább tízszeresét költötte); minden bevétel és kifizetés követhető legyen a nyilvános kampányszámlán; az Állami Számvevőszék az utolsó számláig mindent ellenőrizhessen; és hiba esetén komoly büntetésben részesüljön a párt.

Mindezt nem én találtam ki, hanem főleg Majtényi László és Miklósi Zoltán, az Eötvös Károly Közpolitikai Intézetben, 2006-ban. Tanácsaikat megfogadva, 2007 novembere óta ott is van a Parlament egyik fiókjában egy törvényjavaslat, ami a garanciális elemek nagy részét tartalmazza.

És erre mi történik? A kormány bejelenti, hogy újabb ötpárti egyeztetés kezdődik az ügyről, a Fidesz szóvivője pedig azt javasolja, hogy a kereskedelmi médiumokban ne lehessen hirdetni, hiszen az sok adófizetői forintba kerül. Én elhiszem, hogy fontos egyeztetni, de azt hiszem, ha valóban meg akarnák oldani a helyzetet, akkor nem egyeztetéseket, és nyilatkozatokat látnánk, hanem szépen felkerülne az ügy a Parlament napirendi pontjai közé, és a képviselők megszavaznák az őket ugyan nagyban korlátozó, viszont a közélet megtisztításához elengedhetetlen törvényt.

De nem ez történik, így minden valószínűség szerint nem fogja aktualitását veszíteni a Freedom House Europe-pal közös első félévi projektünk, amelynek célja, hogy különböző módszerekkel meggyőzzük a politikát arról, hogy a párt- és kampányfinanszírozás átláthatatlansága mindannyiunk zsebére megy.

Nincsenek megjegyzések: