2009. január 28., szerda

USA a korrupció ellen

A korrupció ugyebár, rejtett jelenség. mérni és feltárni igen nehéz, mindezt rengetegszer halljuk.

Két hete a Marshall Center szervezésében itt volt sok szakértő az Egyesült Államokból, és arról beszélgettek, hogy vajon az USA hogyan tud különböző országokban korrupcióellenes tevékenységeket segíteni. Például segíthet a diplomácia, nyomást gyakorolva az adott ország kormányára, ezt teszik Görögországban is. (Nálunk annyira súlyos a helyzet, hogy nem csak az amerikai, hanem másik nyolc nagykövet is részt vesz az ún. Transparency Working Groupban, aminek éppen ez a célja. Róluk majd máskor írok.)


Vagy segíthet az FBI, úgy, hogy mindenféle nyomozási módszerekre tanítja meg az adott ország rendőreit. Mivel a korrupciós bűncselekmények jelentős része nem marad országhatárokon belül (a pénzt sokszor adóparadicsomokba menekítik ki), fontos, hogy a különböző országok rendőrei jól tudjanak együttműködni. Az egyik amerikai szakértő szerint itt Európában azért borzasztó nehéz felderíteni a korrupciós eseteket, mert az adatvédelmi és a személyiségi jogok akadályozzák a nyomozást. Ő úgy látta, hogy az USÁ-ban egyszerűbb valakit megfigyelni, lehallgatni, követni, vagy filmre venni, mint Európában általában.

Aztán különböző programok, civil szervezetek támogatásával segíthet a USAID. Tőlünk délebbre és keletebbre még folytatnak ilyen jellegű tevékenységet, mióta viszont EU tagok lettünk, Magyarország már nem részesül USAID támogatásban. Viszont létezik az egyének képzési támogatása, például az ún. International Visitors Programon keresztül. Ilyenkor az embert elviszik Amerikába, és a szakmája szempontjából érdekes, újszerű vagy hatékony megoldásokat alkalmazó intézményekhez szerveznek neki látogatást, három-hat héten keresztül.


Magyarországról is többen részt vettek már ilyen programban, mindenki nagyon pozitívan nyilatkozik róla, rendkívül hasznosnak találták. Steve Knode, az USA követségének kereskedelmi tanácsosa hívta fel a programra a figyelmemet, és láss csodát, engem is beválogattak. Február 12-én indulok, nagyon kíváncsi vagyok, milyen lesz!

Nincsenek megjegyzések: