2008. október 20., hétfő

Koncepciót írtunk

A közérdekű bejelentők ügye (whistleblowing) sok érdekeltet megmozgatott. Ez nagyrészt Kohn úr látogatásának volt köszönhető, aki rajtunk kívül miniszterekkel, politikusokkal és újságírókkal is találkozott annak érdekében, hogy minél szélesebb körben megismertesse a fogalmat, és az amerikai rendszert hazánkban.
Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium nyitott a szükséges jogszabály elkészítésére, ehhez viszont azt kérte tőlünk, hogy egy törvény-koncepciót tegyünk le az asztalra, ami alapján elindulhat a jogalkotói munka.
A koncepciót Petra (Burai) írta, aki jogász, sok nyelvet beszél és a kezdetektől segít nekünk, főleg önkéntes alapon. A múlt hétre el is készült vele, és az ilyenkor szokásos módon az anyagot körbeküldtem azoknak a szakértőknek, akikről tudjuk, hogy a témában járatosak. Ezt a kört minden "művünk" esetében megfutjuk, legyen szó kutatásról, állásfoglalásról, vagy pályázatról - a véleményezők köre a témától függően változik. A tapasztalatok azt mutatják, hogy egy ilyen szakértői véleményezéssel az adott anyag minősége jelentősen tud javulni, ami jó dolog. A szerző számára ez persze plusz munka, Petra is egy napon keresztül építetgette be az észrevételeket, viszont nagyon tanulságos.
És hogy mire jutottunk így együtt? Leginkább arra, hogy a téma annyira új és kiforratlan, hogy hiába az ügyben járatos civil kör, még jópár egyeztetésnek kell megtörténnie ahhoz, hogy megalapozottan lehessen dönteni a főbb kérdésekről. Mindenekelőtt szükségünk lenne a közszféra szakértőinek véleményére és együttműködésére, hiszen főként ők lesznek érintettek az új rendszer bevezetése után.
Született viszont egy új elnevezés a whistleblowerre, a közérdekvédő. Attila (Mong) ötlete volt, nekem eddig ez tetszik a legjobban.
A koncepció itt olvasható, várjuk az észrevételeket!
És egyébként mit gondoltok, van arra esély, hogy egy ilyen rendszer működjön Magyarországon?

Nincsenek megjegyzések: