2008. október 1., szerda

A whistleblower ügy

Már rosszul indul az egész, mert nincs rá jó magyar szó. Pedig a Transparency International átfogó helyzetelemzésének egyik fő megállapítása, hogy hiányoznak az etikai kódexek a közszférában, és nem működik a közérdekű bejelentők (angolul whistleblower) védelme. Ez a bejegyzés a közérdekű bejelentések és bejelentők védelmének rendszerét mutatja be. Az info@transparency.hu címen várjuk a whistleblowing magyar megfelelőjére tett javaslatokat!

Az Amerikai Nagykövetség fontosnak tartja, hogy elősegítse a TI ajánlásainak érvényesítését, ezért meghívta Stephen M. Kohnt, aki az USÁ-ban a National Whistleblower Centre vezetője. Kohn úr ma tartott egy előadást, ahol megismertette velünk az amerikai rendszert. A megbeszélésen kb. tízen voltunk, képviseltette magát a közszféra, a tudomány, a civil világ és médiaszakértők.

Ki tehát a whistleblower? Bármelyikünk lehet whistleblower, abban az esetben, ha
1) vállalja, hogy bejelentést tesz egy olyan tevékenységről, ami nem helyes, a közérdek ellen hat és
2) a bejelentésével kockázatot vállal, azaz tudja, hogy ha kiderül, hogy a köz érdekében bejelentést tett, lehet, hogy hátrány fogja érni.

A közérdekű bejelentők azok, akik a cégüknél, hivataloknál tapasztalható visszaéléseket hajlandók feltárni annak érdekében, hogy ezzel nem etikus, környezetromboló, esetleg korrupt viselkedésmintákat változtassanak meg. Közédekű bejelentő például az a személy, aki tájékoztatást ad arról, hogy a műanyag játékokat gyártó cégnél, ahol dolgozik, az egészségre káros anyagokat használnak fel a gyerekjátékok elkészítésénél. Vagy az a személy, aki látja, hogy az önkormányzatnál az osztályvezető bizonyos összegek fejében osztogatja az építési engedélyeket, és vállalva a főnökeivel való konfliktust, bejelenti a visszaélést.

Kinek jelentsek? Magyarországon jelenleg a Rendőrség fogadja ezeket a bejelentéseket, és a közérdekű bejelentő a törvény szerint védelemben részesül. Az Egyesült Államokban, és sok más whistleblower ügyben előttünk járó országban egy-egy közintézményen belül alakítanak ki olyan független csapatot, rendszert, amelyik fogadja és kivizsgálja a bejelentéseket. Fontos, hogy ebben a csapatban az emberek megbízzanak, azaz elhiggyék, hogy nem szivárogtatja ki a bejelentő személyét, és pártatlan módon, a legjobb tudása szerint fogja kivizsgálni az ügyet.

Miért éri meg közérdekű bejelentést tenni? Mert megakadályozhatunk a társadalom és a gazdaság számára káros eseményeket! Ha például tudom, hogy a cégem a mérgező hulladékot a szomszéd folyóba önti, és ezt bejelentem, a természetet védem. Ha egy közbeszerzési eljárás után megkötött szerződésről tudom, hogy nem tisztességes verseny keretei között ítélték oda, és jelentem, akkor olcsóbb és jobb minőségű szolgáltatás vásárlására kényszeríthetem az államot. Az USÁ-ban ezen kívül jutalom is jár, a cégek által fizetett büntetések 15-30%-át a közérdekű bejelentő kapja.

Milyen hátrány érhet, ha bejelentést teszek? A közérdekű bejelentők általában az állásukat kockáztatják, hiszen sokszor a cég vagy hivatal első reakciója az, hogy eltávolítja a kellemetlenkedő munkatársat. Éppen ezért fontos, hogy a jogszabály kimondja: a közérdekű bejelentőket ne érhesse munkahelyi hátrány. Az amerikai tapasztalat azt mutatja, hogy pár precedens értékű per után a munkáltatók nem olyan bátran lépnek fel a közérdekű bejelentők ellen, sokkal inkább törekednek a bejelentés tárgyát képező gyakorlaton változtatni.

2 megjegyzés:

KÖSZ! írta...

Kedves Noémi!
Ebben az ügyben - Közlemény - tudnátok valamait segiteni?
http://www.help.try.hu

Névtelen írta...

2008 óta változott valami? Még mindig csak a rendőrségen lehet bejelentést tenni? Whistleblower magyarul?