2008. október 20., hétfő

Pályázatszenved

Ez a szó Bálinttól (Molnár) származik, a Freedom House-nál dolgozik. Gondolom, a civil szektor tagjai számára ismerős érzés ez, mert egy jobb minőségű pályázatot összerakni komoly munka.
Mert nem elég, hogy tudjuk, mit akarunk, és még az sem, hogy egyes donorok éppen ugyanilyen célkitűzésekre adnak pénzt, ezt meg is kell tudni jól fogalmazni.
És az még hagyján! Mert még az ember megfogalmazza hogy mit is szeretne, a logikai keretmátrix ilyenkor a jó barátunk, és kitalálja az indikátorokat, a forrásokat, a kockázatokat. De aztán jön az erőforrás felmérése, nekem ez a része a legrosszabb. Ilyenkor tényleg nagyon pályázatszenvedek, hogy kitaláljam, egy-egy tevékenységhez pontosan mennyi munkára és egyébre van szükség, és mindez hogyan aránylik az általános menedzsment feladatokhoz. Ez a rész eleinte tele van kibogozhatatlan átfedésekkel, persze egy idő után tisztul a kép. Na de addig! Utána már a költségvetés összeállítása gyerekjáték.
Donortól függően vannak még bőven buktatók. Van ugye a pályázást egyszerűsítendő internetes felület, ami, ha nem jól van kitalálva, igaziból csak nehezíti a munkát. Nem lehet jól formázni, nem látja át az ember az egész pályázatát, nem beszélve a túlterhelt, és ettől borzasztó lassú szervekről. Aztán jönnek az igazolások. Sok donor nem bízza a véletlenre, sokféle papírt sok példányban kell beadni, kiszűrve ezzel azokat a pályamunkákat, amelyek benyújtói nem fénymásoltak kellő mennyiséget mindenből.
Ez most csak arról jutott eszembe, hogy micsoda szerencse, hogy a CEE Trust esetében első körben csak egy ötszáz szavas rövid leírást kell elküldeni. Persze az ember nem ússza meg, hogy végig ne gondolja a projektet, tehát készít logikai keretmátrixot, még az erőforrásokat is felméri, sőt költségvetést is ír, hiszen enélkül nehezen tudná megadni a forrásigényét. Mégis, mivel nem kell a végletekig pontosan kidolgozni, mindez sokkal kevesebb munkával jár. És ha amúgy sem tetszik az ötletünk, akkor minek fáradjunk a részletek kidolgozásával.
Persze reméljük, hogy a mi ötletünk tetszeni fog, és pályázatszenvedhetünk még az idén a Trustnál!

Nincsenek megjegyzések: