2008. november 3., hétfő

Athén után

Vasárnap értem vissza Athénból, elég tömény volt nyolc napon át hallgatni és vitatkozni a korrupcióról, viszont egyben érdekes is.
Sok remek kezdeményezést ismertünk meg világszerte mindenfelől. Oroszországban például a helyi TI szervezet hozza létre azt a honlapot, ami nálunk a http://www.magyarorszag.hu/, mert az állam nem fordít figyelmet az állampolgárok kellő tájékoztatására. Olaszországban több város is alkalmazza az úgynevezett átláthatósági megállapodásokat, amikor is a város vezetése eldönti: rendet rak a szervezetében, és közbeszerzést csak úgy bonyolít le, ha minden pályázó vállalja, hogy egy független monitorozó szervezet figyelemmel kíséri a beszerzés egész menetét. Rengeteget spóroltak így az önkormányzatok, hiszen a korrupciós díj megfizetése elmaradt, felelős, jól teljesítő cégek nyertek, javult a szolgáltatások minősége és határidőre készültek el a beruházások. Torinóban, ahol a téli olimpia beszerzéseit is így végezték, ez rendkívül nagy segítséget jelentett a szervezőknek. Persze ehhez az is kell, hogy a város vezetése lekötelezett legyen, és lemondjon a korrupcióból származó egyéni és pártjuttatásokról.
Érdekes volt a http://www.wikileaks.org/ című oldal, ahol kiszivárogtatott, közérdeket sértő tevékenységet bizonyító dokumentumokat jelentetnek meg, a források teljes körű védelmével.
A fentiek kiragadott példák, a konferencia teljes anyaga a http://www.13iacc.org/ honlapról tölthető le.
A globális trendek azt mutatják, hogy egyre több döntéshozó látja át a korrupció és a fenntartható fejlődés közötti súlyos ellentétet. A világ sok helyén kezdik lassan megérteni, hogy a korrupció ellen nem (csak) azért érdemes fellépni, hogy jobban nézzünk ki a ranglistán, hanem azért, hogy hosszú távra emberi kereteket biztosítsunk a társadalmunknak.

3 megjegyzés:

Vera írta...

Olaszország: mégis ellenük indul a legtöbb európai kötelességszegési eljárás a közbeszerzések területén (is):)

Vera írta...

Noémi!Ez a blog nagyon jó! (Én egyébként utálok ilyesmit olvasni, de ezt fogom, mert nagyon informatív!)

V.

Alexa Noémi írta...

köszi:) akkor majd írok szép rendszeresen