2008. november 16., vasárnap

No free lunch,

mondta Havas István (E&Y vezérigazgató) a múlt héten egy szemináriumon, és mélységesen egyet kell vele értenem, hiszen a mi ebédünk sincs ingyen, valahonnan elő kell rá teremteni a pénzt.
Miből él tehát a TI? Annyi biztos, hogy nem a berlini központ támogatásából. Általában az a tévhit él az emberekben, hogy Berlin nyitott Budapesten egy irodát, és fedezi a fix költségeket. Hát ez egyáltalán nem így van. Minden nemzeti TI tagozat független anyagilag a berlini központtól, azaz, mint akármelyik másik hazai civil szervezetnek, nekünk kell megteremtenünk a működésünkhöz szükséges anyagi feltételeket.
A mi esetünk annyiban speciális még, hogy függetlenségünk megőrzése érdekében nem függhetünk hosszú távon egyetlen donortól, pláne nem kormányzati vagy pártpénzektől, hiszen a hitelességünk forogna kockán. Ennek megfelelően alapelv, hogy igyekszünk több lábon állni, azaz, amikor forrásokat kutatunk fel, egyaránt számítunk az üzleti szféra, az állampolgárok, a kormányzat és nemzetközi donorok támogatására.
Jelenleg főleg egy nemzetközi donor, a Trust for Civil Society for Central Eastern Europe támogat minket. Egy két éves projektre kaptunk pénzt azzal a céllal, hogy ennyi idő alatt próbáljuk meg stabil lábakra állítani a TI Magyarországot. Projektjeinkre kaptunk még pénzt követségektől, külföldi kereskedelmi kamaráktól, a kormánytól és a Versenyhivataltól, ezen kívül a berlini titkárság is finanszíroz egy-egy fordítást vagy kutatást.
Magánszemélyek még nem nagyon adtak nekünk pénzt, viszont sokan segítik munkánkat önkéntesen. 2009-ben fogadhatunk el először 1%-os adományt. Nyilván nem lesz pénzünk óriásplakátokkal kitapétázni az országot, de bízunk abban, hogy az állampolgárok felismerik szervezetünk jelentőségét, és felajánlásaikkal támogatnak majd minket.
Egyelőre nagyon kevés üzletember ismerte fel azt, hogy akkor tud a TI működni és az üzleti szféra céljait is képviselni, ha van miből élnie. Bízunk abban, hogy egyre több vállalat csatlakozik adományozóink köréhez, vagy a most létrehozott Vállalati Támogatók Fórumához. Ők tudják a legjobban, hogy egyikünk ebédje sincs ingyen:)

Nincsenek megjegyzések: