2008. november 21., péntek

Állami támogatások

Folytatom a TI lehetséges finanszírozási forrásairól szóló gondolkodást, most jöjjenek a közpénzek.
Nincs olyan szabályunk, hogy ne fogadhatnánk el támogatást kormányzati vagy állami intézményektől. Arra viszont ügyelünk, hogy ha egy projektben megjelenik állami pénz, akkor azt a projektet mások is finanszírozzák, vagy a támogatást pályázaton nyerjük. Immáron egy éve működünk aktívan, ez alatt az idő alatt a Gazdasági Versenyhivataltól nyertünk támogatást kutatásra, a Nemzeti Civil Alapprogramtól működésre, és az Antikorrupciós Koordinációs Testület finanszírozta az igazságszolgáltatási programunk kiadványának (Igazságszolgáltatási rendszerek átláthatósága) nyomdaköltségeit.
Ennél jóval több pályázatot adtunk be, de sajnos, az antikorrupció még nem tartozik a kiemelten támogatandó területek közé, így sok esetben nehezen illeszkedünk a pályázati kiírásokba. És biztos van mit javítanunk pályázataink színvonalán is, bár tény, hogy sokat dolgozunk egy-egy anyaggal.
Nem kapunk pénzt az Antikorrupciós Koordinációs Testületben (AKT) végzett tevékenységünként, egy-egy törvényjavaslat szakmai véleményezéséért vagy kidolgozásáért. Ezeket a működési költségeinkből kellene fedezni, amelyeket pedig ilyen esetben nem az állami szektorból lenne jó összeszedni.
Az mindig kérdés, hogy mennyire etikus például az AKT-ban elvégzett munkáért pénzt elfogadni. Mert az üléseken és a készülő anyagok véleményezésével töltött időnk munkaórákat vesz el tőlünk, tehát, annak pénzben kifejezhető értéke van. Csak ha ezért fizetve lennénk, rögtön felmerül a kérdés, hogy nem kenyerezett-e le minket a kormány, és nem csak bólogatómasináknak ültettek be minket a testületbe. Magyarországon legalábbis felmerülne ez a kérdés.
Horvát kollegám, Zorislav hasonló helyzetben havi juttatást kapott az ottani antikorrupciós szervezetben való munkájáért, még csak nem is a horvát TI, hanem ő személyesen kapta meg a fizetést. Horvátországban ez nem okozott problémát. Codru Romániában vesz részt egy összeférhetetlenségi bizottságban, nem mint TI, hanem, mint az egész román civil társadalmat képviselő küldött. Ő is kap pénzt munkájáért, de nem magára költi, hanem a tágabb értelemben vett munkájával kapcsolatos költségeket fedezi belőle, és mindezt az interneten nyilvánosságra hozza. Például, ebből a pénzből fedezte az athéni konferencián való részvételének költségeit. Emilia Szlovákiában ingyen vett részt az ottani AKT munkájában, de mivel a testület egy év alatt gyakorlatilag semmit nem tett, egy hónapja kilépett belőle.
Én azt gondolom, hogy olyan tevékenységért, amely a kormány munkájának ellenőrzését szolgálja, nem jó ma Magyarországon pénzt elfogadni. Viszont törvénykoncepciók készítéséért nyugodtan fizethetnének nekünk, hiszen ilyenkor valójában a kormányzat helyett dolgozunk.
Persze, az ideális világban annyi önkéntes, jól szituált és rengeteg idővel rendelkező kutató lenne körülöttünk, hogy think-tankünk minden felkérést ingyen, és azonnal tudna teljesíteni.

Nincsenek megjegyzések: