2009. február 11., szerda

Amerika

Tegnap újabb kaland indult, ezúttal az Egyesült Államok szervezésében. Az International Visitors Leadership nevű programot arra találták ki, hogy a világ minden tájáról érkező szakembereknek bemutassák az adott szakterület amerikai gyakorlatait. Jót, rosszat egyaránt, és amit ebből tanul az ember, azt utána a saját hazájában kamatoztathatja.

A kirándulás tegnap kezdődött, amikor is komolyabb futás után Frankfurtban sikerült elérnünk a washingtoni gépet. A többes szám nem királyi, hanem Gyurival (Sántha) ketten jöttünk Magyarországról. Gyuri volt az Antikorrupciós Koordinációs Testület titkára, én meg az egyik civil tagja. A hagyományos felállás szerint ez két ellentétes oldalt jelent, de a gyakorlatban nagyon normális együttműködés alakult ki a tagok és a titkárság között. Aztán már nem nagyon volt titkárság, Gyuri azóta az Állami Számvevőszéknél kamatoztatja a tudását, a civilek pedig kiléptek az AKT-ból, de ez már más téma.

Szóval, megérkeztünk az USA fővárosába, és ma már részt is vettünk a tájékoztató napon. Egy 21 fős csoportot képzeljetek el, ami olyan színes, mint ez a Miró kép:



Joan Miró: Kert (innen)

Van itt cseh rendőr, costa ricai bíró, bosnyák kollegám a TI-tól, elefántcsortparti miniszterelnöki tanacsádó, jöttek Barbados-ról, Palesztinából, Mexikóból, de a legérdekesebb a listán mégis csak a kelet-timori gazdasági miniszter helyettes.

Délelőtt az Oktatásfejlesztési Akadémián (Academy for Educational Development) az intsruktorok elmondtak mindent, de tényleg MINDENT. Soha nem rágtak számba még tennivalókat ilyen részletesen. Most egy hetet itt leszünk a Washington DC-ben, aztán utazunk tovább mindenféle államokba. Mindenhol intézményeket, hivatalokat, cégeket látoghatunk meg, és az átláthatósággal és számonkérhetőséggel kapcsolatos tapasztalatokat fogják megosztani velünk.

A blog tehát mostantól március közepéig arról fog szólni, hogy mit hogyan oldanak meg itt az USA-ban, és mi történik velünk a tanulmányút alatt. Mielőtt elindultam, mindenki azt kérdezte, hogy találkozom-e majd az új elnökkel. Hogy ez senkinek ne okozzon fejtörést, leírom ide is a választ: nem szerepel a programban.

Nincsenek megjegyzések: